Wine Lady of the Year© 2018

Elke dame die een daadwerkelijke bijdrage heeft geleverd in de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld komt in aanmerking. Zo denken we aan de wijnhandel, de wijnbouw, de journalistiek of eenieder die een waardig ambassadeur is voor de wijnpromotie in België.

Op het gebied van gastronomie bestaat er enkel de populaire Lady Chef of the Year. Een “Wine lady of the Year” vervolledigt het imago van de vrouw als volwaardig gastronoom.

Er zijn maar 2 basisvoorwaarden om te mogen meedoen:

Werkwijze

Er wordt gestart met een preselectie samengesteld door een groep van professionele insiders. De kiezers kunnen indien gewenst zelf bijkomend kandidaten vooruit schuiven.

De “Lady” met de meeste stemmen wordt verkozen en ontvangt de Award. Er wordt jaarlijks maar één dame verkozen die een jaar lang de titel mag dragen (Wine Lady of the year 2015: Vicky Corbeels, Wine Lady of the year 2016: Virginie Saverys, Wine Lady of the year 2017: Sybille Troubleyn). Een laureaat kan maar een keer in a lifetime de award winnen.

De uitreiking van de Award “Wine Lady of the Year” vindt plaats bij de lancering van de nieuwe Foodprint waarbij tegelijk ook “The Sommelier of the Year wordt bekendgemaakt (2de helft van maart).

De kandidaten

Thérèse de Radzitzky combineert passioneel twee beroepen, het ene al 36 jaar, het andere 11 jaar. Advocaat en wijnmaker, beide met dezelfde passie. Haar man, zij en haar twee kinderen zijn eigenaar van het landgoed La Mazelle in Beaumont in Henegouwen. 11 jaar geleden was daar wijnbouwer zijn in België een anekdote en een experiment. Tegenwoordig is het goed beheerde kennis. Zij participeert met enthousiasme met vrijwilligers die het project van La Mazelle komen ondersteunen, in een associatief kader, ten behoeve van humanitaire projecten.
Wine & words biedt kwalitatief hoogstaand, persoonlijk en meertalige wijntraining en wijnadvies. Wine & words werd in 2015 opgericht door Kristel Balcaen, MA in Linguistics and Literature, Certified Sommelier van de Flemish Wine Academy, WSET Advanced Certified en Sommelier-Conseil van de Université du Vin in Suze-la-Rousse, Frankrijk. In september september 2017 won ze de Belgische finale van de elfde editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs en vertegenwoordigt ze ons land op de Europese finale. Haar passie voor wijn en de geneugten van lekker eten blijven haar in nieuwe richtingen leiden. Ze is momenteel docent aan de Vlaamse Wijnacademie, een lid van de redactie van het Ken Wijn-magazine, 'wijnmeesteres' bij Commanderij Caudalie, een rechter in wijnproeverijen, en in haar vrije tijd schrijft ze een boek over haar absoluut favoriete onderwerp: wijnaroma's en de rol van kruiden en specerijen bij het koppelen van voedsel en wijn.
Nadat ze de wereld rondgereisd hadden, zijn Marc en Tine Verstraete letterlijk verliefd geworden op Château Castigno in Assignan dicht bij Saint-Chinian. Voor hen was het de haven van rust waarvan ze allang droomden. Het gaf hen zin om zich te herbronnen, om de natuur nog meer te behouden en te beschermen, om elkaar te inspireren, om alles met elkaar te delen en om te genieten. Hun levensfilosofie is perfect in harmonie met deze wondermooie plaats die zoveel rust en charme uitstraalt. Zo werd het Château gerestaureerd met veel respect voor de historische waarden van de 12de tot de 19de eeuw. Marc en Tine hechten veel waarde aan de wijnstokken en werken daarom met Michel Tardieu en Philippe Cambie om de best mogelijke wijnen te maken. Deze wijnspecialisten die gekend zijn als twee van de grootste wijnmakers van onze tijd, preken nooit de revolutie, maar tonen respect en passen zich aan aan het patrimonium van de wijnstokken. Voor Marc en Tine is wijn een universele taal, een band tussen mensen. Voor elke wijn is er moment en voor elk moment is er een wijn. Vanuit deze filosofie ontwikkelen ze hun gamma. Een gamma dat zich vertolkt in verschillende stijlen, genaamd Château Castigno, Secret des Dieux, Merlot du Ch. Castigno, Grâce des Anges, Terra Casta en Castigno Brut Rosé Nature. Het stukje paradijs kreeg vanaf dit jaar nog meer vorm en luistert naar de naam "Village Castigno".
Château La Marzelle is sinds 1998 eigendom van de Belgische familie Sioen en wordt vandaag geleid door mevrouw Jacqueline Sioen na het overlijden van haar man. Het is gelegen recht tegenover de 1e Grand Cru Classé ‘Château Figeac’. Na de aankoop is de familie Sioen eerst begonnen met belangrijke verbeteringen en investeringen in de wijngaard alvorens aan de vernieuwing van de kelders en het vinificatiemateriaal te beginnen. De 13 hectare grote wijngaard is beplant met 80% Merlot, 13% Cabernet Franc en 7% Cabernet Sauvignon met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Er wordt volgens de ‘lutte raisonnée’ methode gewerkt, dit is niet volledig biologisch maar wil wel zeggen dat er zo weinig mogelijk behandeld wordt en dit enkel met natuurvriendelijke producten, nooit met enig chemisch product! De wijngaard wordt dan ook elk jaar gezonder en dat is te merken aan de kwaliteit van de druiven en de daarvan gemaakte wijn daarna. De oogst gebeurt volledig met de hand in kleine bakjes (cagettes) om de druiven zo intact mogelijk te houden tijdens het transport naar de chai. Bij aankomst in de chai staan vervolgens 3 trieertafels klaar om de slechte druiven, bladeren of andere ongewenste zaken uit de gistkuip te houden. Na de zeer verzorgde vinificatie volgt een rijping van 18 maanden op voor 60% nieuwe eiken vaten en 40% van 1 jaar oud.
Het wijndomein van Château Bon Baron is in handen van het koppel Jeanette van der Steen en haar man Piotr. In 2001 kochten ze een landhuis in Profondeville (Lustin). Tijdens hun zoektocht naar de geschiedenis van deze mooie Belgische gemeente ontdekken ze dat deze gemeente een lange geschiedenis heeft van wijnbouw. Dit was voor hun het startschot om zelf een wijngaard te starten. De wijngaarden van Château Bon Baron zijn gelegen aan de Maas. De wijngaard van Falmagne ligt op een zonrijke helling langs de oevers van de Maas, de Saint-Heriberd is vooral beplant met Pinot Noir en Precooz en is vermoedelijk de hoogst gelegen wijngaard van België. En uiteraard de terassenwijngaard van Valburnot, met een perfecte zuidwaartse helling waardoor er een bijna mediterraans microklimaat gecreëerd wordt, perfect voor de rijping van de wijnen en dit proef je in het glas!
Kathleen Van den Berghe is burgerlijk bouwkundig ingenieur, maar ze vond de bouwsector in ons land niet echt opwindend. Nu heeft ze een wijngaard in Frankrijk. “Van zodra we Château de Minière zagen waren we verliefd” zo spreekt Kathleen Mareels – Van den Berghe, eigenares van het wijndomein Château de Minière sinds 2010. We bezochten verschillende wijnstreken en –domeinen, en op de laatste dag van onze trip sprong Château de Minière er meteen voor ons uit. En omdat Kathleens man, Sigurd Mareels werkzaam is in de mijnindustrie was de keuze eens zo gemakkelijk. Zelf vertegenwoordigt zij het Château op salons, beurzen, seminars, diners, gaat zij de wijn laten proeven bij gastronomische restaurants. In plaats van een kasteelvrouw presenteert zij zich als een veredelde PR-dame en verkoopster."
Journaliste Muriel Lombaerts wil bewijzen dat vrouwen ook een plaats hebben in de wijnwereld en niet alleen als sommeliers of vinologen. In januari 2012 startte ze daarom met haar concept “Le vin des femmes”. Het principe is eenvoudig. Elke maand komt er in een restaurant een jury samen van vrouwen die houden van wijn en gastronomie (“en niet noodzakelijk kenners”). Ze proeven acht wijnen – 4 witte en 4 rode – die geselecteerd werden door een wijnhandelaar, uit verschillende landen komen en niet noodzakelijk door vrouwen gemaakt zijn. Er wordt blind geproefd en het restaurant bereidt een voorgerecht en een hoofdgerecht voor de twee gekozen wijnen. Die krijgen het etiket “Le vin des femmes” en worden twee maanden lang in de kijker gezet bij de wijnhandelaar, op de kaart van het restaurant en in verschillende vrouwenmagazines. De vrouwen die in de jury zetelen, worden trouwens geselecteerd via een wedstrijd in dezelfde bladen.
Deze jonge Luikse dame voelt zich als ex-sommelière het best in haar sas met de ontwikkeling van haar blog “La Pinardothek”. Deze site stelde zij in 2012 open voor het grote publiek. Met zeer veel humor beschrijft zij wijnen. Dit naar voorbeeld van Floriana toen zij haar blog “Mangiare Ridere” ontdekte. Zij houdt dus van humor, neemt zich vooral niet te ernstig en geeft uitsluitend haar eigen meningsuiting. Haar devies “Wijn en gastronomie doen beroep op alle zintuigen. Dit is geen intellectueel plezier, het is vooral genieten in de echte zin van het woord.”
Als dochter van een wijnhandelaar kreeg Maya Strobbe de passie voor wijn al vroeg te pakken. Voor haar eigen zaak Winetime is ze altijd op zoek naar verrassende en tegelijk betaalbare wijnen. Een boek kon niet uitblijven. Zij schreef : ”Vrouwen maken de wijn.” uitgegeven door Lannoo. In dit boek maak je kennis met vijftien sterke vrouwen uit dertien verschillende wijnbouwgebieden. Wijnimporteur en -columniste Maya Strobbe gaat in heel Europa (Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Roemenië, Engeland en België) op zoek naar vrouwen met een hart voor wijn. Deze vijftien topvrouwen gunnen ons een verrassende blik achter de schermen van het wijnbedrijf en vertellen gepassioneerd over hun liefde voor wijn.
Joyce van Rennes is dochter van Jaap Van Rennes, eigenaar van het in Limburg gelegen kasteel van Genoels-Elderen. Wijnkasteel Genoels-Elderen dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Heel in het begin werden er vooral 3 druivenrassen geteelt : Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir. Joyce heeft gestudeerd aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse in de Bourgogne. Als oenologe heeft ze zich niet vergist met de aanplant van de Chardonnaydruif. De Chardonnay van het kasteel wordt zelfs tot in Frankrijk in toprestaurants geserveerd.
Carol Duval-Leroy is wat men een "Straffe Madam" noemt. Ze werd geboren in Ukkel en trouwde in 1980 met de Fransman Jean-Charles Duval, eigenaar en grote baas van het Champagnehuis Duval-Leroy. Na het onverwachte overlijden van haar man stond Carol er alleen voor. Carol nam niet alleen het roer over, ze drukte ook haar stempel. Ze dreef de productie op van drie naar acht miljoen flessen en verbeterde de kwaliteit van haar Cuvées op impressionante wijze. Carol Duval-Leroy kreeg in Reims de prestigieuze titel van "Chevalier de la Légion d' Honneur".

Vul hier uw persoonlijke gegevens in

Kies uw favoriete kandidaat (max. 5)

Eigen kandidaat

  Preselectie

  • Thérèse de Radzitzky | Château La Mazelle
  • Kristel Balcaen | Wine & words
  • Tine Verstraete | Château Castigno
  • Jacqueline Sioen | Château La Marzelle
  • Jeanette van der Steen | Château Bon Baron
  • Kathleen Van den Berghe | Château de Minière
  • Muriel Lombaerts | Le Vin des Femmes
  • Sandrine Goeyvaerts | La Pinardothek
  • Maya Strobbe | Auteur
  • Joyce Van Rennes | Kasteel Genoels-Elderen
  • Carol Duval-Leroy | Champagne Duval-Leroy

  Sleep uw favoriete kandidate naar de gewenste plaats ...